Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden

Wanneer je werkgever heeft besloten dat er niets anders opzit dan ontslag, dan zal hij er in eerste instantie bijna vrijwel zeker zelf met je proberen uit te komen. Hiervoor stelt hij een vaststellingsovereenkomst op met de voorwaarden waarop je vertrekt. Wanneer je deze overeenkomst ondertekent, noem je dit ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. In veel gevallen is dit voor beide partijen ook de meest gunstige manier voor een ontslag. Maar hoe weet je of dit daadwerkelijk zo is en waar moet je op letten?

Wanneer spreek je van een ontslag ‘met wederzijds goedvinden’?

Een werkgever zal je in de meeste gevallen liever ontslaan met wederzijds goedvinden dan wanneer hij dit via het UWV of de kantonrechter moet laten lopen. Die procedures kosten veel meer tijd en geld. In die zin klinkt het misschien als iets waar vooral je werkgever baat bij heeft. Maar ook voor jou kan het voordeliger uitpakken om zelf afspraken met je werkgever te maken.

Voordelen van ontslag met wederzijds goedvinden

Wat kan er dan zo gunstig zijn aan een ontslag met wederzijds goedvinden voor jou? Vijf voordelen op een rij:

* Een ontslagprocedure waarbij je zelf afspraken maakt met je werkgever kost niet alleen je werkgever maar ook jou veel minder tijd en energie en is daardoor meestal veel minder slopend.
* Je kunt de periode bij je werkgever ondanks het vervelende einde op een betere manier afsluiten.
* De ontslagvergoeding die je kunt afspreken, kan hoger zijn dan wanneer je de procedure via officiële instanties laat verlopen.
* Je hebt zelf invloed op waar jullie afspraken over maken. Die afspraken zijn aanvullend op waar je wettelijk recht op hebt en kunnen beter op jouw individuele wensen en behoeften worden afgestemd.
* Je hebt meestal gewoon recht op een WW-uitkering.

Onderhandelen over de afspraken in vaststellingsovereenkomst

Wanneer je werkgever aanstuurt op een ontslag met wederzijds goedvinden, dan zal hij in eerste instantie met een voorstel voor een vaststellingsovereenkomst komen. Maar weet dat het een document is waarin jullie SAMEN afspraken maken. Je zult dus - net als over de afspraken in je arbeidsovereenkomst - over de vaststellingsovereenkomst moeten onderhandelen. Tenminste, wil je er gunstig(er) uitkomen. Het eerste voorstel dat je werkgever je doet, zal meestal niet het meest voordelig voor jou zijn en biedt dus ruimte voor onderhandeling.

Ontslagvergoeding

Als je werkgever met een voorstel komt, zal een van de eerste zaken die je je afvraagt zijn: krijg ik geld en hoeveel dan? Om te weten wat een reëel bedrag is, kun je zelf uitrekenen van het wettelijk minimum is dat je zou krijgen wanneer er een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter zou starten. Dit is de transitievergoeding . Let wel: je werkgever is bij een vaststellingsovereenkomst niet verplicht je dit bedrag uit te keren, maar het is uiteraard wel belangrijk dit mee te nemen in je onderhandelingsstrategie.

Initiatief moet van de werkgever komen

Ook al heet het ontslag met wederzijds goedvinden, het is wel belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst duidelijk wordt dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever vandaan komt. Dit in verband met je recht op een WW-uitkering. Dat heb je alleen als je werkgever het ontslag heeft geïnitieerd en jij er alles aan hebt gedaan om te zorgen dat je kon blijven werken. Zorg dus dat dit goed wordt geformuleerd in de overeenkomst.

Andere zaken waar je op kunt letten bij ontslag met wederzijds goedvinden

Waar kun je verder op letten als je met je werkgever afspraken gaat maken over een ontslag met wederzijds goedvinden?

*
Vrijstelling van werkzaamheden

Officieel zou je natuurlijk door moeten werken tot aan de ontslagdatum, maar waarschijnlijk zit je daar niet op te wachten en is het ook voor je werkgever beter als je je werkzaamheden zo snel mogelijk kan overdragen. Zorg dat je hierover goede afspraken maakt en zet ze op papier in de vaststellingsovereenkomst.

*
De fictieve opzegtermijn

Volgens de wet is je werkgever in de opzegtermijn nog verantwoordelijk voor de uitbetaling van je loon. Daarna heb je pas recht op een WW-uitkering. Maak je afspraken dat je eerder stopt, let er dan op dat je nog wel salaris krijgt in deze periode.

*
De eindafrekening

Als je contract eindigt, moet je werkgever nog een en ander met je afrekenen. Zo heb je vakantiedagen en -geld opgebouwd. Spreek goed af of je dagen opneemt of dat je ze laat uitbetalen. En had je bijvoorbeeld een dertiende maand of werkte je met bonussen, laat dan concreet vastleggen hoe dit wordt verrekend.

*
Concurrentie- en relatiebeding

Is er in jouw contract een concurrentie- of relatiebeding opgenomen? Vraag dan aan je werkgever hoe jullie hiermee kunnen omgaan na je ontslag. In veel gevallen komt dit beding bij ontslag te vervallen of wordt het in ieder geval afgezwakt.

Meer informatie over wat je allemaal met je werkgever kunt afspreken bij ontslag met wederzijds goedvinden, vind je in het artikel over de vaststellingsovereenkomst .

Lees meer: