Vacatures.nl

Loopbaanadvies

Er kunnen momenten zijn dat je niet zo goed weet wat je moet en wilt op carrièregebied. Wat wil je voor werk doen? Wordt het tijd voor een andere baan? Wil je verder in je huidige baan en werkgever? Of misschien ben je wel toe aan iets compleet anders. Vragen die je voor je zelf kunt uitstippelen of waar je professionele begeleiding bij kunt zoeken van een loopbaanadviseur.

Plezier in je werk (terug)vinden

Bovenstaande carrièrevragen komen vaak voort uit een bepaalde onvrede over je huidige werk. Naarmate je langer werkt, zie je steeds beter de voor- en nadelen van het werk dat je doet en leer je steeds beter ontdekken wat je daarin belangrijk vindt. Toch kan het best lastig zijn om te bepalen wat er precies scheelt aan je huidige baan. Zelfonderzoek en -reflectie zijn nodig om antwoord te krijgen op je vragen.

Zoek uit waar je onvrede zit

Neem voor jezelf goed de tijd om uit te zoeken waar de onvrede in zit. Komt deze vooral voort uit de inhoud van je functie? Vind je die niet (meer) uitdagend genoeg en zie je geen doorgroeimogelijkheden? Of is het vooral alles eromheen? Voel je je niet genoeg gewaardeerd of beloond? Ben je ontevreden over bepaalde werkwijzen of processen? Of staan de de collega’s en bedrijfscultuur je niet zo aan? Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je een en ander duidelijk krijgen.

Bespreek knelpunten met je huidige werkgever

Heb je het op zich naar je zin bij je huidige werkgever maar ben je een beetje uitgekeken op je functie? Zorg dan dat je dit bespreekt met je werkgever, bijvoorbeeld in je functioneringsgesprek. Vraag wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf of de organisatie voor een andere functie of zoek samen naar mogelijkheden om je werk zo in te vullen dat je er meer voldoening uit haalt. Ook als de onvrede voortkomt uit de sfeer, bedrijfscultuur of werkdruk, kun je eerst proberen samen met je werkgever te zoeken naar oplossingen. Kom je daar niet uit, dan kun je om je heen gaan kijken.

Is het gras groener bij een andere werkgever?

Door voor jezelf in kaart te brengen wat jij belangrijk vindt in een baan en werkgever, voorkom je dat je van baan naar baan blijft hoppen. Want switchen hoeft niet altijd de oplossing te zijn. Het kan in het begin misschien zorgen voor een frisse wind, de kans is ook aanwezig dat je bij een nieuwe werkgever weer tegen dezelfde soort dingen aanloopt of in een vergelijkbaar patroon belandt. Of dat er weer andere zaken zijn waar je niet happy mee bent. Bedenk dus goed wat je wensen zijn en maak deze bespreekbaar, zodat jij, je functie en je werkplek een goede match zijn. Of dat nu bij een nieuwe of je huidige werkgever is.

Wanneer switchen van baan?

Soms zijn de redenen waarom je van baan wilt wisselen klip en klaar. Bijvoorbeeld als:

  • je veel op onregelmatige tijden werkt of veel voor je werk naar het buitenland moet en je privésituatie daar niet meer bij aansluit, bijvoorbeeld doordat je vader of moeder bent geworden.
  • je erachter bent gekomen dat de bedrijfscultuur (toch) niet bij je past. Bijvoorbeeld als je bepaalde targets moet halen en je daardoor te veel druk ervaart of er een strak regime aan regels wordt gehanteerd en jij meer vrijheid wilt in je werk.
  • je een stapje terug wilt doen en je huidige werk daarvoor geen aanknopingspunten biedt.
  • de klik met collega’s er simpelweg niet is en je al van alles hebt geprobeerd om toenadering te zoeken, maar tevergeefs.
  • je dichterbij huis wilt gaan werken.
  • je al verschillende keren bij je werkgever hebt aangegeven dat je andere verantwoordelijkheden of een andere manier van werken wenst, maar je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt.

Van loopbaan veranderen

Doe je al jaren hetzelfde soort werk en wil je eens een frisse wind? Of droom je al jaren van een (ander soort) carrière, maar is het er nog niet van gekomen? Dan kan het idee zijn om compleet van loopbaan te veranderen. Ook als je je vraagtekens hebt of het werk dat je doet wel bij je past, is een carrièreswitch misschien een goede stap. Voordat je deze stap zet, zul je een en ander voor jezelf op een rijtje moeten zetten.

Loopbaanvragen aan het begin van je carrière

Loopbaanvragen kun je niet alleen hebben als je al wat langer aan het werk bent. Ook aan het begin van je carrière kunnen er vragen oppoppen. Bijvoorbeeld als je vrij breed bent opgeleid. Wat wil je concreet gaan doen met je studie? En als je niet gestudeerd hebt, hoe kies je dan je richting? Lees meer over het vinden van een baan die bij je past.

Naar een loopbaanadviseur

Kom je er niet uit? Dan kun je ook altijd een loopbaanadviseur inschakelen. Die helpt je bij het uitstippelen van je weg en je antwoord te vinden op de vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Het kan zijn dat je jezelf blindstaart en slechts één richting ziet, en dat de loopbaanadviseur je laat inzien dat een hele andere richting ook wel bij je past. Je krijgt daardoor meer zelfkennis en -inzicht en het kan je een duwtje in de rug geven bij het uitstippelen van je carrièrepad.

Lees meer: