Vacatures.nl

Cv online zetten: zo maak je jezelf goed vindbaar voor werkgevers

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het handig je cv in een online database te zetten en een profiel aan te maken op een vacaturesite. Zo hoef jij niet alleen zelf te zoeken naar en solliciteren op vacatures, maar kunnen werkgevers jou ook vinden op basis van de gegevens in jouw curriculum vitae en profiel. Daarmee maak je dus meer en sneller kans op het vinden van een baan.

Jij bent rechtstreeks benaderbaar voor werkgevers

Het idee van een cv database is dat werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact kunnen komen. Als werkzoekende uploadt je je curriculum vitae en maak je een profiel aan, dat terecht komt in een database. Hierin kunnen werkgevers zoeken naar interessante kandidaten, bijvoorbeeld op basis van functietitel, ervaring en gewenste beroepen. Zien werkgevers een interessant cv en hebben ze een functie die aansluit bij je profiel, dan kunnen ze jou rechtstreeks benaderen.

Werkgevers hebben meer invloed op de selectie van kandidaten

Werkgevers selecteren steeds vaker zelf de juiste kandidaten om hun vacatures in te vullen. Het kan hen namelijk tijd schelen als ze zelf op zoek gaan naar nieuwe mensen. Zo hoeven ze immers niet allerlei brieven door te spitten en op iedere sollicitatie afzonderlijk te reageren. Bovendien hebben ze zelf zo meer invloed op wie er bij hen solliciteert en kunnen ze van tevoren het kaf al van het koren scheiden.

Toegang tot ‘verborgen’ vacatures

Niet alle vacatures die er zijn, worden ook daadwerkelijk online geplaatst. Om bovengenoemde redenen maken werkgevers namelijk niet altijd al hun vacatures publiek. Naar horen zeggen wordt zelfs een meerderheid van de vacatures ingevuld zonder dat er daadwerkelijk een vacaturetekst wordt opgesteld. Door je cv online te plaatsen, kun je in aanraking komen met deze ‘verborgen’ vacatures. Dit zijn vacatures die je dus anders niet zou zijn tegengekomen. En het kan zomaar zijn dat daar iets heel interessants tussen zit.

Tips voor het online zetten van je cv

Bij het online plaatsen van je curriculum vitae is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Als je dit namelijk strategisch doet, weten werkgevers jou nog beter te vinden. Zo zorg je ervoor dat je cv goed gevonden wordt:

1. Zet de juiste trefwoorden in je cv

Naar wat voor functie(s) ben je precies op zoek? Zorg ervoor dat je die functietitel(s) in je cv gebruikt bij je werkervaring, zodat je ook daadwerkelijk vindbaar bent op die bepaalde functie(s). Heb je nog geen ervaring in die richting? Probeer dan alsnog de functietitel in je cv te verwerken, zodat je er wel op wordt gevonden als werkgevers op die term(en) zoeken. Maak bijvoorbeeld een korte profielschets waarin je zet welke functies je graag zou willen uitoefenen.

2. Gebruik synoniemen voor functies

Zorg dat je meerdere termen bedenkt voor dezelfde functie. Gebruik dus synoniemen. Zoek je een baan in de horeca? Zet dan niet alleen ‘serveerster’ in je cv, maar gebruik bijvoorbeeld ook de termen ‘medewerker bediening’, ‘barkeeper’ en ‘horecamedewerker’. Bedenk op welke termen je zelf zoekt in een vacaturebank en verwerk die in je cv. Dit zijn namelijk hoogstwaarschijnlijk ook de woorden die een werkgever intypt bij het zoeken in een cv database.

3. Let op een goede weergave van gegevens waarop het cv-zoeksysteem filtert

Het zoeksysteem van een cv database werkt op basis van software die de gegevens in jouw cv uitleest. Het is daarom extra belangrijk dat alle gegevens waarop het zoeksysteem filtert goed in je cv zijn verwerkt. Let extra op:

  • De datums die je aan je werkervaring hangt: noem niet alleen jaartallen, maar ook de maanden waarin je werkzaam bent geweest bij een bepaald(e) bedrijf of organisatie en geef een begin- en einddatum aan voor je werkervaring.
  • Je postcode en woonplaats: vermeld deze duidelijk in je cv bij je contactgegevens. Werkgevers gebruiken je woonplaats en postcode namelijk als criteria bij het zoeken naar cv’s.

4. Houd je cv beknopt en overzichtelijk

Deze tip gaat eigenlijk altijd op, maar geldt nog specifieker als je je cv online plaatst. Zeker in een cv database zullen werkgevers (en recruiters) je curriculum vitae vluchtig scannen. De woorden waarop zij zoeken moeten dan ook op een duidelijke manier terugkomen in je cv. Zorg dat je ze eruit licht door kopjes te maken van de functietitels; maak ze bijvoorbeeld dikgedrukt. Let er ook op dat je contactgegevens op een strategische plek staan, zodat de werkgever jou meteen kan benaderen als zijn interesse is gewekt.

5. Update en moderniseer je cv

Zorg ervoor dat je cv altijd up-to-date is. Volg je een cursus? Doe je een opleiding? Of ben je bezig met wat anders dat interessant zou kunnen zijn in je banenzoektocht? Vergeet dit dan niet toe te voegen aan je cv. Bedenk jezelf ook dat sommige functies tegenwoordig een modernere - vaak Engelse - benaming hebben. Zo wordt wat vroeger een secretaresse was nu vaak een office manager genoemd, is een grafisch vormgever een art director en een verkoper ook wel een outbound sales manager of sales engineer.

6. Besteed aandacht aan het uiterlijk van je cv

De inhoud van je cv staat uiteraard voorop, maar als je dan toch bezig bent, kun je ook wel wat aandacht besteden aan het uiterlijk. Omdat je cv waarschijnlijk nog vluchtiger gescand wordt in een database, is de eerste indruk hier nog net ietsje belangrijker. Zorg dus dat je een cv hebt dat er op het oog goed uitziet. Liefst niet met allerlei gekke kleuren en tierelantijntjes. Onderscheid je via eenvoud, rust en overzicht. Er zijn online heel veel programma’s te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Meer tips nodig voor het maken van je cv?

Heb je behoefte aan meer ondersteuning bij het maken van je curriculum vitae? Bekijk onze cv-tips en onze do’s en don’ts bij het maken van een cv. Of gebruik onze checklist om te zorgen dat je niks over het hoofd ziet als je je cv gaat opstellen.

Je cv online plaatsen in de database van Vacatures.nl? Upload je cv nu meteen.

Onderwerpen