Cv maken: tien tips

Cv maken: tien tips

Je bent op zoek naar een baan en hebt een interessante vacature gezien. Tijd dus om je cv te maken en er eens goed voor te gaan zitten. Maar waar begin je en wat zet je er nu wel en niet in? Om je op weg te helpen, heeft Vacatures.nl tien tips voor je cv op een rijtje gezet.

1. Houd het overzichtelijk

Een curriculum vitae is een korte weergave van je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding, nevenactiviteiten, vaardigheden en interesses. Maak het overzichtelijk, goed leesbaar en geef concreet aan waar je gewerkt hebt, en over welke kennis, ervaring en vaardigheden je beschikt. Verzand niet in details en vermijd irrelevante info over bijvoorbeeld de reden van je vertrek bij een vorige werkgever. Een goed cv heeft een duidelijke structuur. Presenteer de informatie in afzonderlijke rubrieken en begin het stukje over werkervaring met je meest recente baan. Zet je contactgegevens altijd bovenaan, zodat de werkgever je makkelijk kan benaderen.

2. Houd het beknopt

Houd voor de lengte van je cv één tot drie pagina’s aan, met een maximum van vier. Ja, ook als je meer dan twintig jaar ervaring hebt of als freelancer/zzp’er werkt en tientallen opdrachten hebt gedaan de afgelopen jaren. Probeer in dat geval de werkervaring die het meest aansluit op de vacature wat uitgebreider weer te geven en het overige samen te vatten. Bedenk je dat werkgevers kandidaten in 99% van de gevallen selecteren op basis van hun meest recente werkervaring. En wist je dat de gemiddelde HR-medewerker niet meer dan één minuut besteedt aan het doorlezen van je cv? Is je cv langer dan vijf pagina’s? Grote kans dat de helft wat je er in hebt gezet niet eens gezien wordt.

3. Kijk vanuit de bril van de werkgever

Probeer je te verplaatsen in de werkgever waar je bij solliciteert. Wat zou die van jou als allereerste willen weten? Waarmee zou je bij je mogelijke toekomstige werkgever het meeste indruk maken? En waar heeft hij of zij geen boodschap aan? Pas de inhoud van je cv zo aan dat het een eerlijk en representatief beeld geeft van jouw talenten en ervaringen en stem de stijl af op die van de werkgever. Is het bedrijf wat formeler en zakelijker? Of komt het wat losser over? Kies voor een cv in de stijl van de organisatie waar je solliciteert.

4. Denk ook aan je online cv

Zorg er ook voor dat je online goed voor de dag komt. Ongetwijfeld struinen werkgevers het internet af op zoek naar informatie over jou. Een LinkedIn-profiel kan handig zijn; zie het als jouw online cv. Zorg er dus voor dat de informatie die je in je cv vermeldt klopt met wat je op LinkedIn hebt staan. Dit geeft een professionele indruk. LinkedIn biedt je ook de mogelijkheid om wat meer van jezelf te laten zien. Vertel in je ‘summary’ bijvoorbeeld kort wat over wie je bent, wat je sterke kanten zijn en wat je belangrijk vindt in een baan. En niet vergeten: zet een representatieve foto bij je profiel. Profielen met een foto worden namelijk veel beter bekeken.

5. Wees niet te bescheiden, maar wel eerlijk

Wees trots op wat je tot nu toe hebt gedaan. Benoem je ervaring en wat je hebt bereikt, als het kan met concrete getallen. Onthoud dat jij uniek bent: jouw werkervaring in combinatie met jouw specifieke competenties is iets dat niemand anders heeft. Laat dit duidelijk naar voren komen in je cv. Natuurlijk hoef je niet te overdrijven, maar wees ook niet te bescheiden. Geef de elementen in jouw cv waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert net even wat meer nadruk. Wees wel altijd eerlijk, want leugens komen vroeg of laat wel boven tafel. Eerlijkheid duurt niet voor niets het langst.

6. Gebruik sleutelwoorden in je cv waarop je gevonden kunt worden

Als je je kans op je een baan wilt vergroten, kan het handig zijn je cv te plaatsen in een online database , waarin werkgevers kunnen zoeken naar kandidaten voor openstaande functies. Ze zullen hiervoor trefwoorden gebruiken die aansluiten bij de vacature die ze hebben. Bedenk dus goed op welke trefwoorden je gevonden wilt worden en gebruik die in je cv. Vermeld niet alleen de functies die je in het verleden hebt gedaan, maar zet ook in je cv voor welke eventuele andere functies je open staat. Een andere tip: gebruik synoniemen, vaak gehanteerde afkortingen en Engelstalige benamingen voor de functie(s) die je zoekt.

7. Weinig ervaring? Vermeld andere activiteiten

Heb je nog niet zoveel werkervaring in de richting waar je werk zoekt, bijvoorbeeld omdat je net bent afgestudeerd of totaal iets anders wilt doen? Probeer je cv dan aan te kleden met nevenactiviteiten die interessant kunnen zijn voor de functie. Heb je bijvoorbeeld bestuurswerk gedaan bij een (studenten)vereniging? Ben je als vrijwilliger of politiek actief? Heb je een lange reis gemaakt? Zet het in je cv! Op die manier laat je ook zien ervaring te hebben opgebouwd en competenties te hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld als het gaat om werken in teams en plannen en organiseren. Het zegt bovendien wat over wie je als je persoon bent en wat je belangrijk vindt.

8. Gaten in je cv? Vertel waarom

Heb je lange tijd geen werk gehad? Bijvoorbeeld omdat je op reis of ziek bent geweest, een overlijdensgeval in de familie hebt gehad of ‘gewoon’ moeite hebt met het vinden van passend werk? Vermeld deze reden dan altijd beknopt in je cv. Hiermee voorkom je dat potentiële werkgevers zelf invulling geven aan een gat in je cv. Wees open en misschien is de onderbouwing van het ‘gat’ in je cv wat jou juist interessant maakt voor werkgevers. Het geeft je de kans een persoonlijk verhaal te vertellen. Misschien heb je wel geprobeerd je eigen onderneming te starten of geïnvesteerd in jezelf, waardoor je interessante ervaring hebt opgedaan en de nodige competenties hebt ontwikkeld.

9. Maak van je cv een plaatje

Natuurlijk, het gaat in eerste instantie om de inhoud. Maar door je cv in een mooi ontwerp te presenteren, kun je er wel voor zorgen dat het jouwe net iets meer opvalt. Je hoeft heus niet meteen met Photoshop in de weer en er een grafisch geheel van te maken. Het kan ook simpeler.

Voor de meeste functies is een ‘standaard’ zwart-wit cv nog steeds heel geschikt. Ja, ook hiermee kun je je onderscheiden. Want ook voor zo’n standaard cv geldt: dit kan je maken of breken. De kwaliteit van je cv zit ‘m in dit geval in het overzicht en de leesbaarheid. Dit kun je bereiken met een duidelijke structuur, witruimtes, lijnen, bulletpoints en een degelijk lettertype.

Solliciteer je op een baan in de creatieve sector of wil je graag je creatieve vaardigheden uiten in je cv, dan kan dat bijvoorbeeld via infographics of een creatieve lay-out. Geef bijvoorbeeld je competenties of (talen)kennis weer via een vijfpuntsschaal of kies voor een kleur of sjabloon dat bij de organisatie past waarbij je solliciteert. Let wel: een creatief opgemaakt cv is bij geen enkele sollicitatie verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om te solliciteren met een ‘standaard’ opgemaakt cv in combinatie met jouw portfolio (of website) waar je ontwerpen staan.

Of je een foto toevoegt aan je cv, is aan jou. Het maakt je cv een stukje persoonlijker en je geeft de werkgever - letterlijk - een beeld van wie je bent. Bovendien wordt het met een foto makkelijker om alle cv’s uit elkaar te halen. Kies uiteraard wel voor een wat professionelere foto.
Ben je geen ster in het opmaken van je cv, dan bestaan er verschillende online tools om je cv beeldender te maken. Vizualize.me of Resume.com bijvoorbeeld. Word heeft ook sjablonen waarmee je je cv kunt opstellen.

10. Check, check, dubbelcheck je cv

Last but not least en misschien voor de hand liggend, maar toch: check, check, en dubbelcheck je cv. In principe kun je maar één keer solliciteren op die ene baan bij dat ene bedrijf. Zorg er dan ook voor dat jouw cv helemaal perfect is voordat je het verstuurt. Het is erg jammer als je door stomme fouten of inconsequenties in je cv wordt afgewezen, terwijl je eigenlijk o zo geschikt bent voor de functie. Neem dus uitgebreid de tijd om je cv op te stellen. Het hoeft niet in één keer af. Sterker nog: het is verstandig er meerdere keren naar te kijken en het te printen. Vaak haal je er dan nog fouten uit die je nog niet had gezien achter je scherm. Ben je consequent in het gebruik van jaartallen, bulletpoints, vetgedrukte letters en open ruimtes? Heb je alle dubbele spaties en taalfouten eruit gehaald? Laat je cv ook door anderen lezen die er iets zinnigs over kunnen zeggen.

Lees meer: