Vacatures.nl

Casual Friday

Casual Friday is een fenoneem waarbij werknemers op de laatste werkdag de nette werkkleding (pak of mantelpakje, nette schoenen) verruilen voor meer casual kleding (bijvoorbeeld kaki-broek, T-shirt en sneakers). Sommige bedrijven nemen het begrip ‘casual’ letterlijker dan andere: de kleding op Casual Friday varieert van vrijetijdskleding tot ‘smart casual’ (veelal een nette spijkerbroek, overhemd en jasje).

De herkomst van Casual Friday

Een eerste aanzet tot Casual Friday werd gedaan op Honolulu (Hawaï), waar werknemers enkele delen van het jaar naar het werk mochten komen in het bekende Hawaï-overhemd met bloemetjes. Vanaf de jaren zestig kwam de zogeheten Aloha Friday in zwang en werd het gebruikelijk om op de laatste werkdag het Hawaï-shirt te dragen. Deze trend werd in de jaren zeventig overgenomen door veel bedrijven in de Amerikaanse zakenwereld, waar ook de benaming Casual Friday ontstond. Eind jaren negentig werd het fenomeen, mede dankzij de dot-com-bubble, ook in de rest van de wereld populair.

Voordelen van Casual Friday 

Veelgenoemde voordelen van Casual Friday zijn:

  • Betere sfeer en meer saamhorigheid op de werkvloer
  • Communicatie met managers verloopt soepeler
  • Verzuimcijfers zijn dankzij Casual Friday lager

Nadelen van Casual Friday

Casual Friday brengt daarnaast enkele nadelen met zich mee:

  • Minder professionele uitstraling ten opzichte van klanten
  • Afname van productiviteit door meer ontspannen sfeer

Zowel de voor- als de nadelen zijn overigens niet wetenschappelijk aangetoond en berusten op de opvattingen van werkgevers en werknemers.

Veelgestelde vragen over Casual Friday

Welke alternatieven voor Casual Friday zijn er?

Als reactie op Casual Friday zijn er verschillende vrijdagse varianten ontstaan. Een bekend voorbeeld is Formal Friday: een variant van informele bedrijven om op vrijdag juist extra netjes naar het werk te komen, als een parodie op Casual Friday. Een ander fenomeen dat aan populariteit wint is Pyjama Friday (ook wel Virtual Friday genoemd): op vrijdag thuiswerken en zo nodig via video-chat overleggen met collega’s.

Kun je een korte broek aan op Casual Friday?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven: bij sommige bedrijven is het geen enkel probleem, terwijl elders zelfs op Casual Fridays de kledingregels nog redelijk strikt zijn. Wanneer je twijfelt, kun je het best de korte broek nog even in de kast laten liggen en afwachten wat de collega’s doen.