Vacatures.nl

BBP

Het bruto binnenlands product (BBP) is de totale waarde van de goederen die een land produceert. Het wordt beschouwd als de belangrijkste manier om de inkomsten van een land te meten. In Nederland wordt het BBP berekend door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) op basis van internationale richtlijnen.

Het bruto binnenlands product werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw geïntroduceerd door het ministerie van handel in de VS, om het economische herstel na de Great Depression te kunnen meten. De Amerikaans-Wit-Russische econoom Simon Kuznets was de grote man achter de introductie van het BBP; hij ontving in 1971 de Nobelprijs voor de Economie (officieel 'De prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie ter nagedachtenis aan Alfred Nobel').

Hoewel het BBP voor economische factoren een zeer bruikbare maatstaf is, zegt het niet alles over het welzijn van een land. Het BBP houdt namelijk geen rekening met sociale factoren en wordt vanzelf hoger dankzij bevolkingsgroei en verbeterde technologie.

Veelgestelde vragen over het BBP

Hoe wordt het BBP berekend?

Er zijn drie methoden om de hoogte van het BBP te berekenen:

 • De bestedingsmethode
  Via deze methode worden de consumentenbestedingen opgeteld bij alle bestedingen van bedrijven en de overheid.
   
 • De objectieve methode
  De objectieve methode houdt in: de in een land gerealiseerde toegevoegde waarden (totale omzet minus het totale aankoopbedrag) bij elkaar optellen.
   
 • De subjectieve methode
  Via de subjectieve methode worden de primaire inkomens (loon, winst, pacht, interest, rente en huur) in een land opgeteld.

Wat is het verschil tussen BBP en BNP?

Het BBP geeft de waarde aan van de inkomens die binnen de grenzen van een bepaald land worden verdiend, terwijl het BNP betrekking heeft op de totale inkomens van de staatsburgers van het betreffende land (ongeacht of ze in het land werkzaam zijn of niet). Een voorbeeld: voor het BBP van Nederland tellen dus ook de inkomens mee van de in Nederland werkzame Duitsers, Belgen, Polen, Turken, enzovoort. En voor het Nederlandse BNP tellen ook de inkomens mee van Nederlandse staatsburgers die werkzaam (en/of woonachtig) zijn in de VS, Engeland, Frankrijk, Spanje, etc. 

Welke landen hebben het hoogste BBP?

In 2013 was de top tien van landen met het hoogste BBP als volgt, op basis van cijfers van de Wereldbank

 1. Verenigde Staten
 2. China
 3. Japan
 4. Duitsland
 5. Frankrijk
 6. Verenigd Koninkrijk
 7. Brazilië
 8. Rusland
 9. Italië
 10. India

Welke landen hebben het laagste BBP?

Op basis van cijfers van de Wereldbank heeft de eilandengroep Tuvalu (voorheen bekend als Ellice-eilanden) het laagste BBP, voornamelijk omdat het - op Vaticaanstad na - het land met het kleinste inwoneraantal ter wereld is (ongeveer 10.000 inwoners). Ook de ondere landen onderaan de lijst zijn kleine eilanden: onder meer Kiribati, Marshall-eilanden, Palau, Sao Tomé en Principe, Micronesië, Tonga, Dominica, Comoros en Samoa.